Preskoči na glavno vsebino

Misliti pozitivno... ampak kako?

Svetovni splet, televizija, revije, knjige, predavanja... tisoč možnosti, tisoč priložnosti - prav vsi nas z vseh strani bombardirajo, da moramo v življenju misliti pozitivno, ostati optimisti, uživati življenje. Oh, bere se res tako preprosto, ampak - a je res tako preprosto? V bistvu, kako misliti pozitivno, npr. posebej v kakšnih težkih časih, ko se nam podira svet, ko razmišljamo tisoč in eno stvar, morda pa samo eno - kako preživeti?

Moram priznati, da se sama zadnje čase veliko ukvarjam s tem. Berem knjige o osebni rasti. Udeležujem in predvsem spremljam predavanja, na katerih bi lahko dobila kakšne informacije, ki bi mi tudi koristile. Spremljam razne youtube portale in videje, ki se dotikajo omenjene tematike. In še bi lahko naštevala. 

Včasih sem rada povedala "pameten" odgovor, ko sem bila slabe volje, depresivna, ko mi je šlo vse narobe, pa sem dobila preprost nasvet od koga: misli pozitivno. In moj odgovor je bil: "Lahko tebi to povedati in pametovati, ko nisi na mojem mestu." Pravzaprav tole drži. Vendar pa ne glede na vse, kar se nam zgodi v življenju, smo sami odgovorni, kako mislimo o situaciji, dogodku in kako na to tudi odreagiramo. 

Zbrala in združila sem nekaj meni najljubših stvari, kako ohraniti pozitivnost ali pa se samo spraviti v boljšo voljo. 

 • Ne misliti na preteklost in ne prihodnost, kadar to res ni potrebno. Bodi v tem trenutku zdaj, ki se dogaja. Tukaj lahko narediš spremembo - samo zdaj, ne v preteklosti in ne v prihodnosti.
 • Odpustiti ostalim, zaradi sebe in svojega dobrega počutja in svojega notranjega miru. Tako se ne bomo vedno znova vrteli v začaranem krogu premišljevanja o nečem, nekom, ... 
 • Kadar vam nekaj v sedanjosti ni všeč, imate tri možnosti: 1) umaknete se iz položaja 2) spremenite nastali položaj 3) ga povsem sprejmete. Takrat tudi sprejmete odgovornost za svoje življenje, vendar morate izbrati eno od teh treh možnosti - takoj.  Takrat tudi sprejmete posledice, brez izgovorov in brez negativnosti. 
 • Smeh je 1/2 zdravja, zato si zavrtite kakšno humoristično oddajo, na youtoubu poiščite zabavne posnetke in se od srca nasmejte. Kdor se smeje, je srečen. 
 • Preživite čas z najdražjimi in družino. Skupaj, brez telefonov, računalnikov in televizije. Bodite fizično in psihično prisotni. Pogovarjajte se. Poslušajte se. Zabavajte se. 
 • Osreči nas tudi kava ali čokolada. Ali sladica. Ali peka. Počnite tisto, kar vas osrečuje. 
 • Glasba in ples nam dokazano izboljšujeta razpoloženje. Doma si izberite glasbo, ki vam je všeč, ki je pozitivna in ki vas "dvigne," spravi v boljše razpoloženje. In potem še zaplešite zraven. Vživite se in se počutite bolje. 
 • Mislite na vse lepe dogodke, ki so se vam že zgodili v življenju. Na druženje z dragimi ljudmi, na dogodke, situacije, ki so vam izvabile nasmeh na obraz. Zaprite oči, dihajte in si ji ponovno vizualizirajte z vsem podrobnostmi. Občutite, kako ste se počutili takrat. Sprostite se. 
 • Meditacija in joga pomagata umirjati misli, čeprav je sprva morda videti težje. Lahko na spletu poiščete kakšne posnetke joge ali vodene meditacije in preprosto začnete. Da zaposlite misli, telo in da greste v akcijo. Sprva bo morda težko, sčasoma bo lažje. 
 • Gibanje in šport sta tista, ki prav tako sproščata hormone sreče. Pa naj bo to sprehod v naravi (narava je vsekakor tista, ki spočije oči in nas sprosti), tekanje na tekalni stezi, ples, fitnes, tek v naravi oz. gibanje, ki vas spravi v boljšo voljo. Gibanje je namreč naravni antidepresiv. Ni potrebno, da ure in ure preživite v telovadnici, odtečete maraton - gre za čas, da se sprostite in posvetite sebi, svojim mislim, da pustite težave, ki vas pestijo tam, kamor sodijo, v pretekli čas. 
 • Hormoni sreče se sproščajo tudi pri ljubezni in sexu. Imejte se radi, namesto da se sovražite. In ljubite se. 
 • Pišite, ko želite nekomu nekaj povedati, se zaupati, pa nimate nikogar v bližini. Ni nujno , da gre za dnevnik, v katerega pišete vsak dan znova, lahko gre samo za list papirja v nekih momentih. Za dušo. 
 • Bodite hvaležni za vse, kar imate: zdravje, prijatelje, družino, službo, računalnik, elektriko, vodo, hrano, .... nič v življenju ni samoumevno, bodite hvaležni. 
 • Razmišljajte kako presenetiti ali osrečiti nekoga drugega - naravnamo se, da mislimo pozitivno. 
 • Izpolnjujte si male želje. Npr. če želite na neki koncert, tudi pojdite. Pomembno je, da se razveseljujemo. 
 • Pogosto se vprašajte, kaj si vi želite in to tudi storite. 
 • Kvalitetni in pozitivni medsebojni odnosi temeljijo na dogovorih, ki se jih držita obe strani. Medsebojni odnosi osrečujejo, če so kvalitetni. Držite se dogovorov! 
 • Objemite se. Čimvečkrat. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pozitivne misli

EllaTheAngel

Odnosi, komunikacija in še kaj - razmišljanje

Ravno danes sem med brskanjem po spletu našla več zgodb o tem, kako so ljudje razočarani nad odnosi med ljudmi, komunikacijo in nekaj vmes. Npr. ena zgodba je bila o tem, da sta se dve prijateljici zmenili, da bosta skupaj izpeljali neki poslovni projekt. Vse je bilo dogovorjeno in po nekem času si je prijateljica premislila, brez da bi o tem predhodno obvestila prvo. Seveda je bilo prisotno razočaranje, sploh pri prijateljskih odnosih, ko imaš občutek, da lahko nekomu pa res zaupaš… Včasih je bolje sodelovati z tretjo osebo, ki je morda še ne poznaš, ni tvoj prijatelj, imata pa skupni interes, da nekaj na poslovnem področju uspe. Morda se iz tega vidika lahko bolj zaneseš na tretjo osebo, kot pa na prijatelja. Po drugi strani pa – čisti računi – dobri prijatelji. Če si iskren v realnem življenju do prijatelja, ti iskrenost ne bo predstavljala ovire niti na poslovnem področju.
Sama verjamem in si to govorim, dopovedujem tudi takrat, ko se kaj podobnega glede iskrenosti in nezaupanja zg…

Kar te ne ubije, te okrepi

Tole zgodbo sem težko spravila na blog, gre za eno posebno zgodbo, ki ima v sebi toliko bolečine, preteklosti, toliko solza in bolečine. Od nervoze in razkrivanja te zgodbe imam malo lepljive prste in tudi dlani. Ni enostavno... toda tole moram deliti... Zaradi razumevanja. Da ne bi bilo več toliko sodb, stigme, čudnih pogledov in še bolj hudih, kot nož ostrih pripomb. Da ne bi bilo še več sodb in obsojanj. Da bo več srečnih in zdravih ljudi. Da bo več ljubezni na tem svetu, ki ne potrebuje nič drugega kot to - več ljubezni. 
Kako težko je nekomu, ki je nesprejet v družbi, ve samo tisti, ki je to kdaj tudi zares občutil. Še posebej hudo zna biti otroku, ki se počuti nesprejet, neljubljen, "poseben" in ne kot del nečesa. Kajti potem vse to odnese tudi kasneje v življenje. Pa četudi gre samo za šolski razred, učence iz šole, znance. Boli izobčenost, da nisi del nečesa, da so te izločili zaradi "posebnosti," da si sam in osamljen. 
Vsak, ki je kdaj čutil osamljenost …