Preskoči na glavno vsebino

Smeti

Včeraj sem po dolgem času se spet odpravila na sprehod. Daljši sprehod. Bilo je ravno pravo vreme - sonce, brez megle, rahel veter. Čudoviti dan. Pa sem si rekla... zakaj pa ne. Obula copate, na glavo dala kapuco in glasbo v ušesa. Pa smo šli. 

In ko sem se tako sprehajala ob cesti, sem opazila razne stvari. Najbolj me je zmotilo to, da sem na vsakih nekaj korakov ob cesti in v jarkih ob cesti našla prazno škatlico cigaret, pločevinke piva, plastično embalažo... A ni bila pri nas organizirana vse slovenska čistilna akcija pobiranja smeti? A ljudem nikoli ne bo ostalo v glavi, da sami onesnažujejo okolje? 

Je res tako težko npr. prazno škatlico cigaret obdržati v avtu in jo doma vrči v smeti? Ali pločevinko piva? Karkoli drugega? Mene so že kot otroka učili, da stvari ne mečem kar vsepovsod. Za smeti so namenjeni koši, kontejnerji itd. Če npr. spijem vodo iz plastične steklenice, ko sem v avtu (ponavadi pijem iz Equa stekleničke za večkratno uporabo, ampak če že nanese, da sem žejna, si pač nabavim vodo v plastični steklenički), stekleničko vržem v smeti doma. Saj v avtu ne zaseda veliko mesta. Torej res ne razumem, zakaj ljudje ne storijo nekaj zase, za naravo in smeti kar mečejo iz avtov. Najbolj zanimivi pripetljaj, ki se mi je zgodil pred kratkim - sem se peljala po cesti za nekim avtom, ko je voznik kar na lepem iz avta vrgel tleč ogorek cigarete. Saj ne, da  pravijo, da ni najbolj varno kaditi med vožnjo itd. Amapak ta tleč ogorek je priletel glih na avto, s katerim sem se vozila. Vsi vemo, kaj se zgodi. Bila sem jezna. Čisto preveč. Kaj res nima nihče več bontona, olike? 

Še vedno sem včasih preveč idealistična, optimistična in verjamem, da bo kdo to prebral in se morda zamislil tudi nad tem, zakaj dejansko obstajajo koši za smeti. 

EllaTheAngel

Komentarji

  1. O ja..tole gre pa tud meni na živce..ljudje čist povsod puščajo odpadke - velikokrat vidim v gozdu tud kakšne večje kosovne odpadke, medtem ko na te manjše naletim povsod..neodgovorno..pa ne vem, kako je nekdo lahko tako len, da pusti smeti, kjer se mu zljubi..Tud mene so že od malega učili, da moram odpadke vedno metat v koš in tega se tud držim, ker mi je res škoda narave..
    Pa tole metanje cigaretnih ogorkov iz avta..vsakič, ko nekdo pred mano to naredi, si želim, da bi lahko cigareto usmerila proti njegovem obrazu..

    OdgovoriIzbriši
  2. Osebno proti kadilcem nimam nič... imam pa proti npr. metanju škatlic in cigaretov iz avta. In lepo se mi zdi, Sanna, da nisem edina. :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pozitivne misli

EllaTheAngel

Odnosi, komunikacija in še kaj - razmišljanje

Ravno danes sem med brskanjem po spletu našla več zgodb o tem, kako so ljudje razočarani nad odnosi med ljudmi, komunikacijo in nekaj vmes. Npr. ena zgodba je bila o tem, da sta se dve prijateljici zmenili, da bosta skupaj izpeljali neki poslovni projekt. Vse je bilo dogovorjeno in po nekem času si je prijateljica premislila, brez da bi o tem predhodno obvestila prvo. Seveda je bilo prisotno razočaranje, sploh pri prijateljskih odnosih, ko imaš občutek, da lahko nekomu pa res zaupaš… Včasih je bolje sodelovati z tretjo osebo, ki je morda še ne poznaš, ni tvoj prijatelj, imata pa skupni interes, da nekaj na poslovnem področju uspe. Morda se iz tega vidika lahko bolj zaneseš na tretjo osebo, kot pa na prijatelja. Po drugi strani pa – čisti računi – dobri prijatelji. Če si iskren v realnem življenju do prijatelja, ti iskrenost ne bo predstavljala ovire niti na poslovnem področju.
Sama verjamem in si to govorim, dopovedujem tudi takrat, ko se kaj podobnega glede iskrenosti in nezaupanja zg…

Kar te ne ubije, te okrepi

Tole zgodbo sem težko spravila na blog, gre za eno posebno zgodbo, ki ima v sebi toliko bolečine, preteklosti, toliko solza in bolečine. Od nervoze in razkrivanja te zgodbe imam malo lepljive prste in tudi dlani. Ni enostavno... toda tole moram deliti... Zaradi razumevanja. Da ne bi bilo več toliko sodb, stigme, čudnih pogledov in še bolj hudih, kot nož ostrih pripomb. Da ne bi bilo še več sodb in obsojanj. Da bo več srečnih in zdravih ljudi. Da bo več ljubezni na tem svetu, ki ne potrebuje nič drugega kot to - več ljubezni. 
Kako težko je nekomu, ki je nesprejet v družbi, ve samo tisti, ki je to kdaj tudi zares občutil. Še posebej hudo zna biti otroku, ki se počuti nesprejet, neljubljen, "poseben" in ne kot del nečesa. Kajti potem vse to odnese tudi kasneje v življenje. Pa četudi gre samo za šolski razred, učence iz šole, znance. Boli izobčenost, da nisi del nečesa, da so te izločili zaradi "posebnosti," da si sam in osamljen. 
Vsak, ki je kdaj čutil osamljenost …