Preskoči na glavno vsebino

Moj ščit moči

Vsak od nas kdaj pa kdaj doživi tisti občutek v sebi, ko ga globoko v duši kaj teži, ko mu misli preveč tavajo in begajo, morda celo razmišlja da mu določenih ciljev, stvari ali dogodkov morda ne bo uspelo kaj narediti in to morda ravno takrat, ko nimamo nikogar ob sebi, da bi mu povedali naše dvome in si olajšali svojo dušo ali pa morda nimamo komu povedati, se zaupati. 

Takrat, ko pridejo takšni trenutki dvomov v nas, verjetno sami pri sebi resnično potrebujemo nekaj, kar nam bo dalo moč, da gremo naprej, da se ne oklepamo črnih in depresivnih misli. Pa tudi kar tako, za vsak dan na novo, da smo bolj pozitivno naravnani in verjamemo v svoje misli, dejanja, predvsem pa sami vase. 

In v takem primeru oz. za take primere si lahko naredimo sami svoj ščit moči, ki nas "dvigne." 

Kaj je moj ščit moči in kako naj se ga lotim?

Ščit moči predstavlja vse tisto, kar so naša pozitivna vzpodbuda in je sestavljen iz petih delov. 

V prvem delu so vsi tisti pomembni in močni ljudje, ki jih občudujemo, ki so nam vzor, morda bi nekoč radi bili kot oni. Lahko gre za naše starše, prijatelje, morda za znane osebnosti, lahko tudi za zgodovinsko osebnost (npr. mama, Mati Tereza).

V drugem delu se nahajajo pomembne in spodbudne dejavnosti, s katerimi se radi ukvarjamo, ki nam v življenje vnašajo sproščenost, lepe trenutke, lepe spomine (npr. ples, pisanje, branje knjig).

V tretjem delu se nahajajo za nas pomembni predmeti. Naj gre za kamen, ki smo ga našli na dopustu in ga vzeli s seboj, morda je to ogrlica naši prednikov s katero čutimo pomembno medgeneracijsko vez ali slike, ki jo je narisal naš otrok. 

V četrtem delu se nahajajo prijetni in močni spomini. Morda so to spomini na zadnji sproščujoč in miren dopust, sedenje z dobro knjigo v naravi, prvi koraki vašega otroka, uspešno zaključeno šolanje, premagan strah. 

V petem delu pa se nahajajo misli življenja. To so misli, ki si jih lahko sposodimo z spleta, stavki, ki jih je vedno znova ponavljala naša babica, verzi priljubljene pesmi (npr. "Pišem za zdravje." "Ali ste v vseh teh letih spoznali, da v življenju greste čez vse ovire in težave ali še kljub temu dvomite?" "Korak po korak, korak po korak.")


Dobro je, če v vsak del našega ščita moči napišemo čim več pozitivnih stvari in ga vedno znova tudi dopolnjujemo. In potem vsak dan znova preberemo vse skupaj. 

Lahko si naredite velik plakat in si ga namestite v spalnici, dnevnem prostoru. Nanj lepite slike spominov in lepih stvari. Ali pa narišite vse to. Lahko si omislite moj ščit moči za celotno družino ali morda skupaj s partnerjem. 

Pa obilo užitkov in pozitive pri ustvarjanju svojega ščita moči! 
Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pozitivne misli

EllaTheAngel

Odnosi, komunikacija in še kaj - razmišljanje

Ravno danes sem med brskanjem po spletu našla več zgodb o tem, kako so ljudje razočarani nad odnosi med ljudmi, komunikacijo in nekaj vmes. Npr. ena zgodba je bila o tem, da sta se dve prijateljici zmenili, da bosta skupaj izpeljali neki poslovni projekt. Vse je bilo dogovorjeno in po nekem času si je prijateljica premislila, brez da bi o tem predhodno obvestila prvo. Seveda je bilo prisotno razočaranje, sploh pri prijateljskih odnosih, ko imaš občutek, da lahko nekomu pa res zaupaš… Včasih je bolje sodelovati z tretjo osebo, ki je morda še ne poznaš, ni tvoj prijatelj, imata pa skupni interes, da nekaj na poslovnem področju uspe. Morda se iz tega vidika lahko bolj zaneseš na tretjo osebo, kot pa na prijatelja. Po drugi strani pa – čisti računi – dobri prijatelji. Če si iskren v realnem življenju do prijatelja, ti iskrenost ne bo predstavljala ovire niti na poslovnem področju.
Sama verjamem in si to govorim, dopovedujem tudi takrat, ko se kaj podobnega glede iskrenosti in nezaupanja zg…

Kar te ne ubije, te okrepi

Tole zgodbo sem težko spravila na blog, gre za eno posebno zgodbo, ki ima v sebi toliko bolečine, preteklosti, toliko solza in bolečine. Od nervoze in razkrivanja te zgodbe imam malo lepljive prste in tudi dlani. Ni enostavno... toda tole moram deliti... Zaradi razumevanja. Da ne bi bilo več toliko sodb, stigme, čudnih pogledov in še bolj hudih, kot nož ostrih pripomb. Da ne bi bilo še več sodb in obsojanj. Da bo več srečnih in zdravih ljudi. Da bo več ljubezni na tem svetu, ki ne potrebuje nič drugega kot to - več ljubezni. 
Kako težko je nekomu, ki je nesprejet v družbi, ve samo tisti, ki je to kdaj tudi zares občutil. Še posebej hudo zna biti otroku, ki se počuti nesprejet, neljubljen, "poseben" in ne kot del nečesa. Kajti potem vse to odnese tudi kasneje v življenje. Pa četudi gre samo za šolski razred, učence iz šole, znance. Boli izobčenost, da nisi del nečesa, da so te izločili zaradi "posebnosti," da si sam in osamljen. 
Vsak, ki je kdaj čutil osamljenost …