Preskoči na glavno vsebino

Atopijski dermatitis


V današnjem svetu, v današnjem življenju, je vse manj srečnežev, ki živijo takšno življenje, kot si ga želijo živeti otroci in odrasli ljudje, ki imajo težave z atopičnim dermatitisom. Bolezen ne moreš kar preboleti kot gripo ali kaj podobnega. Ponavadi te ljudi spremlja bolezen skozi celo življenje, čeprav se pogosto začne pojavljati že v zelo ranem otroštvu. In poglejte si mene - jaz sem ena tistih, ki se že 17 let bolj ali manj uspešno spopada z njim. Včasih so boljša obdobja, včasih pa znajo biti resnično huda obdobja, katerih ne privoščim nikomur. Ko si ne moreš pomagati, ko tudi zdravniki včasih več ne vejo, kako ti oljašati nenormalne muke. 
Pred časom sem za en slovenski portal napisala članek o atopijskem dermatitisu - tako na splošno, da vas ne posiljujem z vsemi ostalimi podrobnostmi, samo da vas seznanim, če vas zanima. 
Kaj je atopijski dermatitis
V kopici različnih boleznih, ki so dandanes vse bolj pogoste, se pojavlja tudi atopični dermatitis. Število otrok z atopičnim dermatitisom stalno narašča in ocenjuje se, da je najbolj pogosta obolelost v severozahodni Evropi in Ameriki, s tem, da je obolelost v sredozemskih državah manjša. Pri številnih posameznikih se bolezen zavleče še čez puberteto, pri nekaterih pa se sčasoma preseli s kože na dihalne poti in se namesto atopičnega dermatitisa razvijeta astma in seneni nahod. Ampak kaj sploh je atopični dermatitis?
Atopični dermatitis je kožna bolezen, kronično in srbeče vnetje gornjih plasti kože. Največkrat se začne pojavljati že pri dojenčkih kot močno srbeči izpuščaji na licih, v sklepnih pregibih rok in nog, na vratu in tilniku, pri hujših oblikah tudi na področju trupa. Čez obdobje pubertete se lahko zavleče v dobo odraslosti. Opažajo se tudi sezonska poslabšanja, predvsem jeseni in spomladi. Za atopike je predvsem ugodno gorsko in morsko podnebje.
Postavljanje diagnoze atopičnega dermatitisa ni enostavno, saj ne obstaja test, ki bi lahko takoj in nedvoumno potrdil mnenje, da gre za to bolezen. Zdravniki postavijo diagnozo obolelosti za atopičnim dermatitisom na podlagi rdečice, krast, spraskanin, suhe kože. Poleg tega opravijo tudi krvne teste s katerimi merijo povišanost IgE – protiteles ter alergijske vbodne teste na notranjih straneh podlahti. Ti namreč pokažejo alergično reakcijo na določene alergene, katerih se je potem treba izogibati. Namreč povzročitelji izbruha ekcemov in rdečice so ponavadi alergeni. Pomembno pa je tudi posameznikovo psihično stanje. Strah in stres sproščata histamin, ki pa vnetje in srbenje samo še stopnjuje ter oslabi kožno obrambo.
Da bi ljudje z atopičnim dermatitisom lažje prenašali težave s kožo, ekcemi, neznosno srbečico, rdečico in krastami, zdravniki svetujejo različne ukrepe. Predpisujejo se antihistaminiki, ki zmanjšajo srbečico in s tem praskanje, izogibati se je potrebno morebitnim alergenom, uporabljati je potrebno izdelke za vlaženje kože, po kopanju je potrebno kožo izdatno navlažiti, po potrebi tudi večkrat tekom dneva, kopeli morajo biti kratkotrajne in z mlačno vodo…
V lekarnah se pojavljajo vedno novi izdelki, ki so namenjeni atopični koži in zato morda ni odveč s pomočjo spleta najti informacije, kjer posamezniki z atopičnim dermatitisom izmenjujejo mnenja o izdelkih, ki so jim prinesli izboljšanje in olajšali življenje.
Kadar pride obdobje, da koža atopika ponori, zna biti vse precej hudo. Koža peče, boli, srbi, žge... Ne moreš spati, boli te, kako se giblješ, oblačila, ki jih nosiš znajo povzročiti nemalo bolečin. Ni lahko, se pa nekako preživi. Mora se. 
Želim vam, da ostanete zdravi, brez problemov!

EllaTheAngel


Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pozitivne misli

EllaTheAngel

Odnosi, komunikacija in še kaj - razmišljanje

Ravno danes sem med brskanjem po spletu našla več zgodb o tem, kako so ljudje razočarani nad odnosi med ljudmi, komunikacijo in nekaj vmes. Npr. ena zgodba je bila o tem, da sta se dve prijateljici zmenili, da bosta skupaj izpeljali neki poslovni projekt. Vse je bilo dogovorjeno in po nekem času si je prijateljica premislila, brez da bi o tem predhodno obvestila prvo. Seveda je bilo prisotno razočaranje, sploh pri prijateljskih odnosih, ko imaš občutek, da lahko nekomu pa res zaupaš… Včasih je bolje sodelovati z tretjo osebo, ki je morda še ne poznaš, ni tvoj prijatelj, imata pa skupni interes, da nekaj na poslovnem področju uspe. Morda se iz tega vidika lahko bolj zaneseš na tretjo osebo, kot pa na prijatelja. Po drugi strani pa – čisti računi – dobri prijatelji. Če si iskren v realnem življenju do prijatelja, ti iskrenost ne bo predstavljala ovire niti na poslovnem področju.
Sama verjamem in si to govorim, dopovedujem tudi takrat, ko se kaj podobnega glede iskrenosti in nezaupanja zg…

Kar te ne ubije, te okrepi

Tole zgodbo sem težko spravila na blog, gre za eno posebno zgodbo, ki ima v sebi toliko bolečine, preteklosti, toliko solza in bolečine. Od nervoze in razkrivanja te zgodbe imam malo lepljive prste in tudi dlani. Ni enostavno... toda tole moram deliti... Zaradi razumevanja. Da ne bi bilo več toliko sodb, stigme, čudnih pogledov in še bolj hudih, kot nož ostrih pripomb. Da ne bi bilo še več sodb in obsojanj. Da bo več srečnih in zdravih ljudi. Da bo več ljubezni na tem svetu, ki ne potrebuje nič drugega kot to - več ljubezni. 
Kako težko je nekomu, ki je nesprejet v družbi, ve samo tisti, ki je to kdaj tudi zares občutil. Še posebej hudo zna biti otroku, ki se počuti nesprejet, neljubljen, "poseben" in ne kot del nečesa. Kajti potem vse to odnese tudi kasneje v življenje. Pa četudi gre samo za šolski razred, učence iz šole, znance. Boli izobčenost, da nisi del nečesa, da so te izločili zaradi "posebnosti," da si sam in osamljen. 
Vsak, ki je kdaj čutil osamljenost …