Preskoči na glavno vsebino

Vse bo kul

Se ti je kdaj zgodilo, da si prišel/-a do bankomata, da bi dvignil/-a denar, da bi si šel/-la kupit hrano, pa ti je bankomat izpisal, da ti ne more izplačat denarja, ker je stanje na računu prenizko? 

Če se ti to še ni zgodilo, si lahko oddahneš... Pa vendar to ne pomeni, da ta oseba živi na veliki nogi, si privošči vikend pakete ali kakšna druga razvajanja, da žura in denar porablja za kosila in večerje zunaj, kavice po lokalih ali.... Morda to preprosto pomeni, da kljub faksu, službi in plači je enostavno premalo, da bi lahko pokrila vse stroške, ki jih ima. 

Predstavljaj si osebo, recimo ji Ana. Ves študij je pridno delala, da si je lahko plačala šolnino in faks. Potem je začela delati, diplomirala in dobila službo. Z minimalno plačo. Že nekaj let popolnoma skrbi sama zase. To pomeni, da mora plačati najemnino za stanovanje in stroške stanovanja.  Potem so še tukaj stroški, ki jim poznamo vsi - dodatno zavarovanje, mobitel. ,... Naša Ana ima tudi starejši avto, da se lahko vozi v službi, tako da tukaj moramo še mesečno odšteti za gorivo, recimo obročno odplačevanje zavarovanja za avto, gume, servis avta. Nujno zlo. Nekateri avtu pravijo luksuz, pa čeprav temu danes ni več tako. Potem pridejo še ostali izdatki, kot so izdatki za hrano. In potem upajmo, da pri minimalni plači ne pride vmes še kakšna neplanirana zadeva... ker potem nima denarja za hrano. In potem si želiš samo pomagati... če lahko. Če imaš... 

Vse bolj se mi zdi, da je v naši mali Sloveniji vse več takih ljudi... In vse bolj se finančno breme kaže v zadolženosti in slabem finančnem stanju. In med razmišljanjem o vseh teh stiskah, s katerimi se srečuje vse več ljudi... na radiu zaslišiš komad "Vse bo kul." Primerno? Obrišem solzo, se kislo nasmehnem in si poskušam vliti več upanja v boljši jutri. Ker vse bo kul... 


Komentarji

 1. oh ja poznam ta filing...

  tisto k se sodelavke pogovarjajo da so dale 200€ za ene gležnarje, ti pa si nisi kupu cote za več kot 20€ že zadnjih neki let! pa saj nima veze cena, ampak glup se ti zdi. ne gre za to da bi živel luksuzno, ampak da ne bi blo treba gledat tok na vse...lepo bi bilo živet, ne samo preživet!

  in avto je res luksuz. da o dveh avtih sploh ne govorim(ki jih veliko veliko ljudi ima pa se jim zdi čist običajno?!)

  ampak ja bolše bo! mormo verjet v to in iskat naprej nove priložnosti...

  OdgovoriIzbriši
 2. Arya, hvala za pozitivo, ki jo deliš z mano. In hvala, ker me spremljaš. :)

  Zadela si bistvo, da ne životariš, ampak da vsaj živiš...

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pozitivne misli

EllaTheAngel

Odnosi, komunikacija in še kaj - razmišljanje

Ravno danes sem med brskanjem po spletu našla več zgodb o tem, kako so ljudje razočarani nad odnosi med ljudmi, komunikacijo in nekaj vmes. Npr. ena zgodba je bila o tem, da sta se dve prijateljici zmenili, da bosta skupaj izpeljali neki poslovni projekt. Vse je bilo dogovorjeno in po nekem času si je prijateljica premislila, brez da bi o tem predhodno obvestila prvo. Seveda je bilo prisotno razočaranje, sploh pri prijateljskih odnosih, ko imaš občutek, da lahko nekomu pa res zaupaš… Včasih je bolje sodelovati z tretjo osebo, ki je morda še ne poznaš, ni tvoj prijatelj, imata pa skupni interes, da nekaj na poslovnem področju uspe. Morda se iz tega vidika lahko bolj zaneseš na tretjo osebo, kot pa na prijatelja. Po drugi strani pa – čisti računi – dobri prijatelji. Če si iskren v realnem življenju do prijatelja, ti iskrenost ne bo predstavljala ovire niti na poslovnem področju.
Sama verjamem in si to govorim, dopovedujem tudi takrat, ko se kaj podobnega glede iskrenosti in nezaupanja zg…

Kar te ne ubije, te okrepi

Tole zgodbo sem težko spravila na blog, gre za eno posebno zgodbo, ki ima v sebi toliko bolečine, preteklosti, toliko solza in bolečine. Od nervoze in razkrivanja te zgodbe imam malo lepljive prste in tudi dlani. Ni enostavno... toda tole moram deliti... Zaradi razumevanja. Da ne bi bilo več toliko sodb, stigme, čudnih pogledov in še bolj hudih, kot nož ostrih pripomb. Da ne bi bilo še več sodb in obsojanj. Da bo več srečnih in zdravih ljudi. Da bo več ljubezni na tem svetu, ki ne potrebuje nič drugega kot to - več ljubezni. 
Kako težko je nekomu, ki je nesprejet v družbi, ve samo tisti, ki je to kdaj tudi zares občutil. Še posebej hudo zna biti otroku, ki se počuti nesprejet, neljubljen, "poseben" in ne kot del nečesa. Kajti potem vse to odnese tudi kasneje v življenje. Pa četudi gre samo za šolski razred, učence iz šole, znance. Boli izobčenost, da nisi del nečesa, da so te izločili zaradi "posebnosti," da si sam in osamljen. 
Vsak, ki je kdaj čutil osamljenost …